למרות שמם, לצרכי גביית מס מטבעות קריפטוגרפיים מסווגים כ"נכס", ולא כמטבעות או כסף. כך נקבע בפסק דין שניתן על ידי בית המשפט (ע"מ 11503-05-16).
במקרה זה, דובר על אדם (נישום) אשר רכש ביטקוין (Bitcoin) בשנת 2011, ומכרו בשנת 2013 ברווח של כ-8 מיליון ₪. הנישום ביקש לטעון כי רווחים אלה אינם חייבים במס, הואיל וביטקוין נחשב ל"מטבע חוץ", שעלייה בשוויו פטורה ממס. בית המשפט לא קיבל את טענתו זו של הנישום.
במועד בו ניתן פסק הדין, הביטקוין לא היווה "מטבע" לצרכים משפטיים או כלכליים, ולא ניתן היה לומר עליו כי מדובר בתחליף אמיתי לכסף או למטבע במדינה כלשהי.
אשר על כן, בית המשפט קבע כי ביטקוין נכלל תחת הגדרת המונח "נכס" בפקודת מס הכנסה, ולפיכך הרווחים ממכירתו, ככלל, חייבים במס רווח הון בגובה 25%.
מהו מס רווח הון?
בתמצית, מס רווח הון הוא מס אשר מוטל על ההפרש שבין שווי רכישת נכס לבין שווי הנכס בעת מכירתו.
מה נחשב לאירוע מס במסגרת מסחר במטבעות קריפטוגרפיים
אירוע מס הוא פעולה שבגינה יחול חיוב במס. מנגד, פעולה שאינה מקימה חיוב במס, אינה מהווה אירוע מס.
בכל הנוגע למסחר במטבעות קריפטוגרפיים, הפעולות הבאות נחשבות אירוע מס שיגרור חיוב לתשלום מס בגין רווח שנוצר:
מכירת מטבע קריפטוגרפי בתמורה למטבע פיאט (מטבע פיאט הוא מטבע של בנק מרכזי כגון: דולרים, יורו, שקלים וכד');
המרת מטבע קריפטוגרפי במטבע קריפטו אחר – לדוגמה רכישה של מטבע Ether (Ethereum) באמצעות מטבע BTC (Bitcoin);
רכישה של שירות או מוצר כלשהם באמצעות מטבע קריפטו;
פעולות כריה של מטבעות קריפטוגרפיים וכן Staking (פעולה שבה מחזיקי מטבעות קריפטוגרפיים נועלים את מטבעותיהם, ובהתאם מרוויחים מטבעות קריפטו נוספים);
מתנה - בהתאם לנסיבות הקונקרטיות, גם מסירת מטבעות קריפטו במתנה לאחר עשויה להוות אירוע מס.
ככלל, פעולות אחרות שאינן מנויות לעיל, כגון העברת מטבעות קריפטו מארנק אחד לאחר, המצויים בבעלותו של אותו משתמש, לא תיחשבנה אירוע מס, ובהתאם לא תגרורנה חבות לתשלום מס.
האם רווחים שנוצרו בגין מכירת מטבעות קריפטוגרפיים תמיד יסווגו כרווחים החייבים במס רווח הון?
רווח שנוצר כתוצאה ממסחר במטבעות קריפטוגרפיים יחויב, ככלל, במס רווח הון, בשיעור שלא יעלה על 25%. יחד עם זאת, במקרים מסוימים, כאשר הכנסותיו של אדם ממטבעות קריפטו עולות כדי עסק או משלח יד (בין היתר נוכח מומחיותו בתחום או נוכח ריבוי פעולות מסחר), ייתכן כי הכנסות אלה תסווגנה כהכנסות החייבות במס בשיעורים גבוהים יותר (בהתאם למדרגות המס הקבועות בפקודת מס הכנסה – עד 47%, ולעיתים אף תחולה של מס יסף בשיעור של 3% נוספים).
קיזוז הפסדים
ניתן לעשות שימוש בהפסדים שנוצרו כתוצאה ממסחר במטבעות קריפטו, על מנת להפחית את גובהם של רווחי הון אחרים החייבים במס. לצורך כך, נדרש לשמור אסמכתאות המתעדות את ההפסדים שנוצרו.
לא דיווחתי על הכנסות ממטבעות קריפטו – מה המשמעות?
משמעות העדר דיווח על הכנסות שנוצרו בעקבות מסחר והשקעה במטבעות קריפטוגרפיים, יכול להוביל להטלת קנסות מצד רשות המיסים, ובצידן ריבית פיגורים. לעיתים תיתכן אף פתיחה בהליכים פליליים כנגד נישום שלא דיווח על הכנסות מהשקעה במטבעות קריפטו. אחת הדרכים להתמודד עם העדר דיווח על רווחים מסוג זה, היא הגשת בקשה בהתאם לנוהל גילוי מרצון, אשר תמנע נקיטת הליכים פליליים.
כמשרד בעל מומחיות בתחום, אנו מספקים ללקוחות מענה כולל באשר לשאלות משפטיות שעולות כתוצאה מפעולותיהם בתחום המטבעות הקריפטוגרפיים.
ליצירת קשר עם עורך דין מומחה בתחום המיסים ובתחום המטבעות הקריפטוגרפיים
טלפון: 050-7333971
דוא"ל: Yotam.cohavi@outlook.com
* אין לראות באמור לעיל משום ייעוץ משפטי או ייעוץ מיסויי.
התוכן המצוין לעיל אינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בצרכיו הפרטניים של כל לקוח ולקוח.