top of page

מס ערך מוסף ועסקאות במטבעות קריפטוגרפיים: מדריך מקצועי

תמונת הסופר/ת: Yotam CohaviYotam Cohavi

עודכן: 5 בינו׳



בעידן הדיגיטלי המתפתח, עסקאות במטבעות קריפטוגרפיים הופכות נפוצות יותר ויותר. עם זאת, סוגיות המס הכרוכות בעסקאות אלו עדיין מעוררות שאלות רבות. מאמר זה יספק סקירה של היבטי מס ערך מוסף (מע"מ) בעסקאות במטבעות קריפטוגרפיים, ושל עסקאות חליפין  (Barter) שבהן התשלום עבור המוצר או השירות מתבצע על ידי מטבעות קריפטוגרפיים. 


מהי עסקת חליפין במטבעות קריפטוגרפיים?

עסקת חליפין מתרחשת כאשר תמורה עבור נכס או שירות משולמת באמצעות נכס אחר, במקרה זה – מטבע קריפטוגרפי. לדוגמה, עסקת חליפין יכולה להיות תשלום עבור שירותי ייעוץ משפטי באמצעות ביטקוין.


מתי עסקת חליפין במטבעות קריפטוגרפיים תהא חייבת בתשלום מע"מ?

ראשית, משקיעי קריפטו שפעילותם בתחום זה אינה מגיעה לכדי עסק, ככלל לא תחוב במע"מ. כך, מכירת מטבעות קריפטוגרפיים כחלק מהשקעה, כאשר פעילות זו אינה בעלת מאפיינים עסקיים, אלא מהווה פעילות מסחר/השקעה רגילה, לא תחוב במע"מ.


לעומת זאת, כאשר הכנסותיו של אדם מאמצעי תשלום מבוזר הן בעלות מאפיינים עסקיים (בהתאם למבחנים אשר נקבעו בפסיקה), רווחיו יחויבו בתשלום מע"מ, כדלקמן:


  • עוסק המקבל את התמורה עבור עסקאותיו באמצעי תשלום מבוזר – מכירת הנכס או השירות שניתן יהיו חייבים במע"מ, ומחיר העסקה ייקבע על פי סעיף 10 לחוק מס ערך מוסף. כלומר, הערכת שוויה של העסקה לצורך חישוב גובה המע"מ, ייעשה בהתאם למחיר שהיה משתלם בעבורה בתנאים רגילים ומקובלים בשוק.


  • כריית מטבעות קריפטוגרפיים - מי שעסקו בכריית אמצעי תשלום מבוזר יסווג ויירשם כ"עוסק" לעניין חוק מע"מ, ועסקאותיו תהייה חייבות במע"מ (בשיעור אפס או בשיעור מלא, לפי העניין) על מלוא התמורה המתקבלת בידיו.


כיצד מחושב המע"מ בעסקאות חליפין במטבעות קריפטוגרפיים?

כפי שניתן לראות, חישוב המע"מ בעסקאות חליפין מורכב מעט יותר מעסקאות רגילות. להלן עיקרי הדברים:


  • קביעת שווי התמורה:  סכום התמורה בעסקת החליפין יהיה זהה הן למוכר והן לרוכש. הסכום ייקבע בהתאם לשווי ההוגן בשקלים של המטבע הקריפטוגרפי במועד העסקה. במידה וקיים מחיר נקוב לנכס או לשירות הנרכש, שווי המכירה של המטבע הקריפטוגרפי יהיה בהתאם למחיר הנקוב.


  • רישום הכנסות והוצאות: 

    • מוכר הנכס/נותן השירות:  במועד עסקת החליפין, המוכר ירשום הכנסה בגין מכירת הנכס או מתן השירות. שווי התמורה יירשם גם כמחיר המקורי של המטבע הקריפטוגרפי שהתקבל. במועד מכירת המטבע הקריפטוגרפי, יחושב רווח ההון הנובע מהשינוי בערכו ממועד עסקת החליפין ועד מועד מכירתו.

    • רוכש הנכס/מקבל השירות:  במועד עסקת החליפין, הרוכש ירשום הוצאה בגין רכישת הנכס או השירות, ובמקביל ירשום מכירה של המטבע הקריפטוגרפי.


  • דיווח לרשויות המס:  הדיווח על ההכנסות וההוצאות לצורכי מס יהיה בהתאם להוראות פקודת מס הכנסה והוראות כל דין.


היבטים משפטיים נוספים שכדאי להכיר:

  • סיווג ההכנסה:  חשוב לסווג נכונה את ההכנסה מעסקאות במטבעות קריפטוגרפיים – האם מדובר בהכנסה פירותית (עסקית) או בהכנסה הונית. סיווג זה משפיע על שיעור המס שישולם.


  • תיעוד העסקאות:  יש לתעד בקפידה את כל העסקאות במטבעות קריפטוגרפיים, כולל שווי המטבע במועד העסקה, מועדי ביצוע העסקאות ופרטי הצדדים.


  • התייעצות עם מומחה:  מומלץ להתייעץ עם עורך דין המתמחה בתחום המיסוי ומטבעות קריפטוגרפיים על מנת לוודא עמידה מלאה בהוראות החוק.


כיצד אוכל לסייע לכם?

משרדנו מתמחה במתן ייעוץ משפטי מקיף בתחום המיסוי ומטבעות קריפטוגרפיים. אנו מסייעים לעסקים ולאנשים פרטיים בכל ההיבטים המשפטיים הכרוכים בעסקאות אלו, לרבות:

  • ייצוג מול רשויות המס

  • ייעוץ בנוגע לחישוב ודיווח מע"מ

  • סיווג הכנסות מעסקאות במטבעות קריפטוגרפיים.


ליצירת קשר עם עורך דין מומחה בתחום המיסים ובתחום המטבעות הקריפטוגרפיים

טלפון: 050-7333971

 


* אין לראות באמור לעיל משום ייעוץ משפטי או ייעוץ מיסויי.

התוכן המצוין לעיל אינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בצרכיו הפרטניים של כל לקוח ולקוח.


15 צפיות
bottom of page